ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ ΜΟΥΖΙΛΟΥ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ


Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ανακαλύφθηκε γονίδιο "διακόπτης ελέγχου" της παχυσαρκίας

Γονίδιο που συνδέεται με το διαβήτη και τη χοληστερίνη και το οποίο αποτελεί “διακόπτη ελέγχου”, που ρυθμίζει άλλα γονίδια του λίπους στο σώμα, και εκτιμάται πως θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την παχυσαρκία, ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες επιστήμονες.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Kings College του Λονδίνου, Οξφόρδης και Γενεύης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, δήλωσαν ότι εφόσον το λίπος παίζει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο οι άνθρωποι εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές, που οδηγούν στην παχυσαρκία, το διαβήτη κ.α., το συγκεκριμένο ρυθμιστικό γονίδιο-κλειδί μπορεί να αποτελέσει πλέον ένα στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.Είναι η πρώτη σημαντική επιστημονική μελέτη που δείχνει ότι ακόμα και μικρές αλλαγές σε ένα γονίδιο μπορούν να επιφέρουν αλυσιδωτές μεταβολικές επιπτώσεις σε άλλα γονίδια, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες. Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν η Αλεξάνδρα Νίκα και ο καθηγητής Εμμανουήλ Δερμιτζάκης του Τμήματος Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία, καθώς επίσης ο Πάνος Δελούκας του κορυφαίου βρετανικού Ινστιτούτου γενετικής "Wellcome Trust Sanger". Πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι διεθνώς -περίπου ένας στους δέκα ενήλικες- είναι παχύσαρκοι και ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί μετά τη δεκαετία του ΄80, καθώς η "επιδημία πάχους" έχει εξαπλωθεί σταδιακά από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Με την εξέλιξη αυτή, συνδέεται και η ανάλογη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, που έχει επίσης φτάσει στα επίπεδα της επιδημίας παγκοσμίως.Οι επιστήμονες ήξεραν ήδη ότι το γονίδιο KLF14 συνδέεται με το διαβήτη και το επίπεδο της χοληστερίνης, όμως δεν γνώριζαν πώς συσχετίζεται με την παχυσαρκία. Η νέα έρευνα ανέλυσε περισσότερα από 20.000 γονίδια σε δείγματα λίπους, που ελήφθησαν κάτω από το δέρμα 800 διδύμων εθελοντών. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο εν λόγω γονίδιο και στα επίπεδα πολλών μακρινών γονιδίων που υπάρχουν στον ιστό του λίπους, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι το KLF14 ρυθμίζει ιεραρχικά τη δράση τους.Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν, στη συνέχεια, με μια νέα μελέτη 600 ακόμα δειγμάτων μιας ξεχωριστής ομάδας εθελοντών. Τα εξαρτημένα γονίδια από το KLF14 καθορίζουν διάφορες μεταβολικές παραμέτρους και διαμορφώνουν έτσι το δείκτη σωματικής μάζας, το πάχος, τα επίπεδα της χοληστερίνης, της ινσουλίνης και της γλυκόζης κ.α.Το γονίδιο-κλειδί κληρονομείται ουσιαστικά από την μητέρα, καθώς το αντίστοιχο πατρικό αντίγραφο απενεργοποιείται, με αποτέλεσμα μόνο το αντίγραφο του KLF14, που προέρχεται από το γενετικό υλικό της μητέρας, να παραμένει ενεργό στο παιδί. Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/abs/ng.833.html
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό στις 09/06

Την Πέμπτη (09/06) "χειρόφρενο" θα τραβήξουν τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού, καθώς οι εργαζόμενοι στα δύο αυτά μέσα σταθερής τροχιάς, έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.
Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα συμμετάσχουν με ολιγόωρες στάσεις εργασίας στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για την Πέμπτη (09/06), προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που επιθυμεί να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας, για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις.Στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, τα λεωφορεία θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, το μετρό θα εκτελεί δρομολόγια μετά τις 8 το πρωί, ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.Σημειώνεται, ότι την ίδια μέρα οι συρμοί του Μετρό θα πηγαίνουν μέχρι τη στάση "Δουκίσσης Πλακεντίας", καθώς από το σταθμό αυτό μέχρι το αεροδρόμιο το δίκτυο ελέγχεται από τον ΟΣΕ.Τέλος, 24ωρη απεργία για την ίδια ημέρα έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Διαβάστε περισσότερα...

"Έφαγε" τα ορεινά ο Καλλικράτης

Απίστευτο αλλά Ελληνικό! Ο Καλλικράτης ισοπεδώνει ολόκληρες ορεινές περιοχές οι οποίες αφομοιώνονται από τις πεδινές. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το Καρπενήσι, η Δίρφυς, το Αμύνταιο, τα Καλάβρυτα και 10 ακόμη περιοχές με ορεινό ανάγλυφο, εξαφανίστηκαν διοικητικά από τα ορεινά της χώρας.
Οι ημιορεινοί και ορεινοί δήμοι από 61,6% επί «Καποδίστρια», έπεσαν στο 9,5% με τον Καλλικράτη. Πολλοί δήμαρχοι μεταξύ αυτών και ο Κώστας Μπακογιάννης, φοβούνται ότι η Καλλικράτεια συνένωση με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μαρασμό των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αφού στερούνται σημαντικών κινήτρων ανάπτυξης.
Διαβάστε περισσότερα...