ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ ΜΟΥΖΙΛΟΥ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ


Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη, στους δημότες


Αγαπητή δημότισσα,

Αγαπητέ δημότη,

 

Δύο χρόνια σκληρής δουλειάς στο νέο Δήμο Καρπενησίου. Δύο χρόνια, δύσκολα αλλά και δημιουργικά. Δύο χρόνια γεμάτα προκλήσεις αλλά και συγκινήσεις.

 

Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε πολλά:

 

  1. Την εφαρμογή του Καλλικράτη, μιας διοικητικής μεταρρύθμισης δύσκολης αλλά συνάμα και αναγκαίας για τη χώρα μας. Ο Καλλικράτης επιχείρησε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό το απέραντο Ελληνικό Δημόσιο και το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από κακοδιαχείριση, διαφθορά και σπατάλη.

Όλο αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Όλοι εμείς βιώσαμε ένα πανελλαδικό «πείραμα», με τεράστια ζητήματα να προκύπτουν κατά την εφαρμογή του. Για το Δήμο Καρπενησίου, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο σύνθετα. Μόνο στη δική μας περίπτωση, συνενώθηκαν έξι δήμοι σε έναν, 49 χωριά και δεκάδες κοινότητες με χαμηλές αστικές συγκεντρώσεις και πολλά προβλήματα σε επίπεδο υποδομών, οδικού δικτύου, εκροής ανθρώπινου δυναμικού και ανάπτυξης. Κληθήκαμε λοιπόν να χτίσουμε το νέο Δήμο από τη αρχή, επιδιώκοντας αρχικά την ανασυγκρότηση και τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών μας. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα χρειάστηκε χρόνο και σκληρή δουλειά τόσο από τους αιρετούς όσο και από τους υπαλλήλους των υπηρεσιών μας, οι οποίοι έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να τους ευχαριστήσω για άλλη μία φορά.

 

  1. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρωτοφανή οικονομική κρίση από την οποία διέρχεται η χώρα μας και η οποία είχε και συνεχίζει να έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική μας κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να θεωρούμε τη δημοσιονομική στενότητα του κράτους ως δεδομένη. Κανείς μας όμως δεν ήταν σε θέση να προβλέψει τη διάρκεια και το βάθος της κρίσης. Κρίση την οποία σήμερα όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητά μας και για την οποία δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Σήμερα στο Δήμο καλούμαστε με πολύ λιγότερα, να κάνουμε πολύ περισσότερα. Οι περικοπές στους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ είναι δραματικές. Οι ανάγκες της καθημερινότητας και του κάθε δημότη ξεχωριστά, όμως, δε σταματούν. Αντίθετα, οι αρμοδιότητές μας έχουν αυξηθεί και ο Δήμος, ο κοντινότερος στον πολίτη πολιτικός θεσμός, οφείλει να ανταποκρίνεται συνεχώς, ακόμη και όταν οι πόροι του είναι περιορισμένοι. Παρόλα αυτά, σήμερα ο Δήμος Καρπενησίου κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, και να δημιουργήσει σταδιακά τις προοπτικές εκείνες που θα συντελέσουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.

 

  1. Το αναπτυξιακό έλλειμμα του τόπου μας. Η πραγματικότητα είναι πως ακόμα κι αν δεν υπήρχε η κρίση σε εθνικό επίπεδο, θα αντιμετωπίζαμε τη δικιά μας τοπική κρίση. Δυστυχώς, από πολλές πλευρές, ο Δήμος Καρπενησίου έζησε μια χαμένη δεκαετία. Για πολλά χρόνια η ανάπτυξη στον τόπο μας ταυτίζονταν με το ρουσφέτι και η πρόοδος με τις μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Και σε αυτό, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης κατείχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μας ήρθε όμως ο λογαριασμός. Οφείλουμε σήμερα να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή με το κακό μας παρελθόν και όλοι μαζί να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό όμως πάνω απ’ όλα απαιτεί μια αλλαγή νοοτροπίας, η οποία δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Υπερβαίνοντας ιδεολογικές, τοπικιστικές ή προσωπικές διαφορές οφείλουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά. 

 

Από το ξεκίνημά μας, κινηθήκαμε και δουλέψαμε με βάση τους εξής άξονες:

 

  1. Κοστολόγηση αναγκών, Διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και Πόρων-Προσβασιμότητα, Λειτουργικότητα, Ποιοτική και Αισθητική Αναβάθμιση Υποδομών
  2. Διοικητική Αναδιάρθρωση-Θεσμική Λειτουργία- Διαφάνεια
  3. Εξωστρέφεια-Τουρισμός
  4. Επενδύσεις-Επιχειρηματικότητα
  5. Αγροτική Οικονομία

6.      Κοινωνική Αλληλεγγύη- Πρόνοια

7.      Πολιτισμός- Αθλητισμός- Παιδεία

8.      Οικονομικά Δήμου Καρπενησίου

9.      Καθημερινότητα

 

Με αυτή την ευκαιρία, στο πλαίσιο της διαρκούς μας λογοδοσίας, ήθελα να σας ενημερώσω, όσο γίνεται πιο περιληπτικά, για τα βασικά σημεία της δουλειάς μας, αυτά τα δύο χρόνια. Θα επιμείνω σε αυτά που έγιναν ή γίνονται, και όχι σε αυτά που ΘΑ γίνουν.

 

 

Κοστολόγηση Χρηματοδότηση και Διεκδίκηση Πόρων

Υποδομές, Τεχνικό Πρόγραμμα: Προσβασιμότητα, Λειτουργικότητα, Ποιοτική και Αισθητική Αναβάθμιση

 

  • Σχεδιάσαμε (σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των λαϊκών συνελεύσεων των Τοπικών Κοινοτήτων) και υλοποιήσαμε μια σειρά από έργα σε όλες τις Τ.Κ., αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις μειωμένες πιστώσεις ΣΑΤΑ που είχαμε στην διάθεσή μας. Έτσι μελετήθηκαν, ανατέθηκαν ή δημοπρατήθηκαν, και ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από 490 έργα για τα οποία την διετία 2011-2012 αποδόθηκαν 3.790.455,01 ευρώ ενώ έχουμε δεσμευμένες πιστώσεις (με χρήματα που υπάρχουν  στο ταμείο του Δήμου) ύψους 2.129.205,66 ευρώ. Τα περισσότερα εξ αυτών αφορούν έργα στα χωριά.

 

Ενδεικτικά αναφέρω:

    • Η κατασκευή δύο πάρκινγκ στην παλαιά και τη νέα λαϊκή χωρητικότητας περίπου 70 θέσεων.
    • Η  αναβάθμιση 30 περίπου  παιδικών χαρών στο Καρπενήσι και στα χωριά.
    • Η κατασκευή δύο νέων χώρων άθλησης και παιδικών χαρών στο Καρπενήσι (περιοχή Αγίων Ευρυτάνων) και τον Φουρνά.
    • Εκτελέσαμε έργα για την μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στον Προφήτη Ηλία, για την δημιουργία και λειτουργία της αποθήκης του Δήμου, για την αποθήκη στέγασης του αλατιού (που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα μέρυμνα), τοποθετήσαμε κουφώματα στην νέα κλειστή λαϊκή αγορά.
    • Μελετήσαμε και κατασκευάσαμε σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς (Ορειβατικός Σύλλογος, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Επιχειρήσεις Εναλλακτικού Τουρισμού), το πρώτο τμήμα μονοπατιών μήκους περίπου 80 χλμ., έργο το οποίο θα συνεχιστεί με άλλα 70 χλμ για φέτος.

 

  • Για το 2013 έχουμε ήδη ψηφίσει στο τεχνικό μας πρόγραμμα έργα ύψους 990.000 ευρώ, ενώ ετοιμάζουμε ενίσχυση του κατά 700.000 ευρώ,  από πιστώσεις ΣΑΤΑ.
  • Ταυτόχρονα, αποπληρώσαμε όλες τις συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις από έργα που ήταν σε εξέλιξη από τις Δ.Ε.
  • Τέλος, καταφέραμε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καρπενησίου για πρ΄βτη φορά στη ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκηση αποκαθιστώντας μεγάλες αδικίες όπως αυτή της Μεσοχώρας.

 

Χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ και ΠΙΝΔΟΣ

 

Στόχος και δέσμευσή μας ήταν η διεκδίκηση πόρων μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα μέσω ΕΣΠΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση  κινηθήκαμε από την πρώτη στιγμή. Ολοκληρώσαμε και εναρμονίσαμε με τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ, ότι μελέτη υπήρχε, κάναμε νέες μελέτες  (όπως αυτή για την ανάπλαση του κέντρου της πόλη του Καρπενησίου, το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ κ.α.) και πετύχαμε χρηματοδοτήσεις έργων περίπου 18 εκ. ευρώ. Σήμερα ο Δήμος Καρπενησίου αποτελεί τον πρώτο Δήμο σε απορροφητικότητα στην Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό του.




 
Η προσπάθεια μας συνεχίζεται με συνεχείς υποβολές μελετών. Μεταξύ άλλων:

 

  1. Υποβάλαμε πρόταση για Πράσινη Αγροτική Κοινότητα Αγίου Νικολάου (ΕΠΠΕΡΑΑ)
  2. Υποβάλαμε πρόταση για γεωθερμία στα σχολεία (ΕΠΠΕΡΑΑ)
  3. Υποβάλαμε πρόταση για το Μουσείο Κορίτσας (ΠΕΠ Στερεάς)
  4. Υποβάλαμε πρόταση στα ΤΟΠΣΑ (ΠΕΠ Στερεάς)
  5. Υποβάλαμε πρόταση για την αντικατάσταση της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Δομνίστας (Αιτωλική Αναπτυξιακή)

Άμεσοι επόμενοι στόχοι είναι η ένταξη και χρηματοδότηση  νέων  μεγάλων  έργων.

 

1.                            Η αποχέτευση της Ποταμιάς και συγκεκριμένα του Κλαυσίου, του Βουτύρο, του Μικρού και Μεγάλου Χωριού και του Γαύρου. Βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της μελέτης προϋπολογισμού περίπου 2 εκ. ευρώ.  

 

2.                            Η ύδρευση της Ποταμιάς και η αντικατάσταση των δικτύων στο Καρπενήσι.  Βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης της μελέτης.

 

3.                            Η ανάπλαση του Πάρκου Αποδήμων Ευρυτάνων και της περιοχής Νεράιδας με τη σύνδεση μεταξύ τους, ένα έργο η μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 2,5 εκ. ευρώ.

 

4.                            Η χρηματοδότηση και υλοποίηση ενός μέγιστης σημασίας έργου του οποίου η μελέτη εκπονείται μέσα από χρηματοδότηση του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ και αφορά στην δημιουργία τεσσάρων οικολογικών πάρκων.

 

5.                            Ωριμάζουμε μελέτη κατασκευής παιδικής χαρά στο στεγασμένο χώρο του πρώην ΚΤΕΛ (Πράσινο ταμείο).

 

6.                            Προχωράμε με τον φωτισμό της  Κεντρικής Πλατείας Καρπενησίου (έχει δημοπρατηθεί).

 

7.                            Προχωράμε με τη Μελέτη προστασίας και ανάδειξης του Αγίου Λεωνίδη.

 

8.                            Προχωράμε με τη Μελέτη για τη δημιουργία Μουσείου Φουρνάς.

 

 

Διοικητική Αναδιάρθρωση-Θεσμική Λειτουργία- Διαφάνεια

 

1.      Οργανώσαμε και λειτουργήσαμε τα συλλογικά όργανα στο πλαίσιο του Καλλικράτη, εξασφαλίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία του Δήμου κατά τη διάρκεια της μετάβασης. 

 

2.      Διαρθρώσαμε λειτουργικά τους τομείς δράσης του Δήμου μεταβιβάζοντας καθ’ ύλην και κατά τόπους αρμοδιότητες στους Αντιδημάρχους.

 

3.      Οργανώσαμε λειτουργικά και ορθολογικά όλη την διοικητική πυραμίδα του Δήμου, δίνοντας αρμοδιότητες και δικαίωμα υπογραφών, από την πρώτη μέρα λειτουργίας.

 

4.      Συγκροτήσαμε και λειτουργήσαμε την Επιτροπή Διαβούλευσης, δίνοντας σημαντικό βήμα στους Δημότες και τις συλλογικότητες του τρίτου χώρου, ώστε να είναι συνδιαμορφωτές στις αποφάσεις του Δήμου μας.

 

5.      Συγκροτήσαμε και λειτουργήσαμε την Τουριστική Επιτροπή, δίνοντας βήμα στους επιχειρηματίες του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της περιοχής μας.

 

6.      Συγκροτήσαμε και λειτουργήσαμε το Συμβούλιο ένταξης μεταναστών, για την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

 

7.      Καταρτίσαμε νέο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του διευρυμένου πλέον αυτού οργάνου.

 

8.      Οργανώσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου με αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του διευρυμένου Δήμου αλλά και τις ανάγκες των πολιτών, διατηρώντας δομές σε κάθε Δημοτική Ενότητα και διαχειριζόμενοι όλες τις επιτελικές δραστηριότητες κεντρικά.

 

9.      Καταρτίσαμε και ψηφίσαμε νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες λειτουργίες του Δήμου, αλλά και στις ανάγκες της εποχής για ευέλικτη Δημόσια Διοίκηση, με αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και λογοδοσία.  

 

10.  Προχωρήσαμε σε καταγραφή των πραγματικών προσόντων του προσωπικού του Δήμου, και στελεχώσαμε ικανοποιητικά όλες τις οργανικές μας μονάδες.

 

11.  Πληρώσαμε τις θέσεις ευθύνης όλων των οργανικών μας μονάδων αξιοποιώντας πλήρως το στελεχιακό μας δυναμικό.

 

12.  Οργανώσαμε και στελεχώσαμε το τμήμα διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες του Δήμου.

 

13.  Ανταποκριθήκαμε πλήρως στις ανάγκες του προγράμματος Διαύγεια, δημιουργώντας ευέλικτη ομάδα έργου, για την άμεση ενημέρωση των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, συμβάλλοντας στην ενημέρωση και τη λογοδοσία της Διοίκησης.

 

14.  Μεταστεγάσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου σε νέο Δημαρχείο, επιτυγχάνοντας έτσι εξοικονόμηση πόρων, συμβάλλοντας στην λειτουργικότητα των Υπηρεσιών μας, αλλά και αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

       

15.  Μεριμνήσαμε για την σήμανση τόσο των καταστημάτων του Δήμου, αλλά και των οχημάτων του.

 

16.  Διευρύναμε τη χρήση του δικτύου syzefxis, επιτυγχάνοντας σημαντικές οικονομίες στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και ασφάλεια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

 

17.  Προχωρήσαμε σε ορθολογικό ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, με 2μηνες και 8μηνες συμβάσεις, ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου.

 

18.  Πετύχαμε την έγκριση 85 θέσεων 5μηνης απασχόλησης προσωπικού μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, αντιμετωπίζοντας έστω και προσωρινά το πρόβλημα ανεργίας της περιοχής μας, αλλά και καλύπτοντας υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου.

 

19.  Προσαρμοστήκαμε άμεσα στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις διαδικασίες της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

 

20.  Δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε αποθήκη υλικών, με στελέχωση τόσο από προσωπικό όσο και από υλικοτεχνικά μέσα, δίνοντας τέλος στην ασυδοσία και την κακοδιαχείριση του παρελθόντος.

 

21.  Επικαιροποιήσαμε όλους τους υπηρεσιακούς φακέλους του προσωπικού, συντάσσοντας εκθέσεις αξιολόγησης.

 

22.  Μεριμνήσαμε για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλου του προσωπικού, με την μεταστέγαση των υπηρεσιών μας, αλλά και με την πρόσληψη Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας.       

  

23.  Νοικοκυρέψαμε ακολουθώντας τις επιταγές του Καλλικράτη τα νομικά μας πρόσωπα, με:

o   την συγχώνευση:

§  πέντε (5) Ν.Π.Δ.Δ. σε ένα (1) νέο Ν.Π.Δ.Δ., δημιουργώντας τον ΟΠΠΑΔΗΚ, και διατηρώντας το Μουσείο των Κορυσχάδων αυτόνομο.

§  δύο (2) Ν.Π.Ι.Δ. σε ένα (1) νέο Ν.Π.Ι.Δ., δημιουργώντας την ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ      

o   την κατάργηση τεσσάρων (4) Ν.Π.Δ.Δ. και την απορρόφησή τους στο Δήμο.

o   την κατάργηση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και την απορρόφησή της στο Δήμο.

o   την συγχώνευση δεκαεπτά (17) σχολικών επιτροπών σε δύο (2), μία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μία για την δευτεροβάθμια.

 

24.  Αναδιοργανώσαμε την λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας με:

o   επέκταση του ωραρίου αστυνόμευσης, τα απογεύματα της Τρίτης, Πέμπτης και Παρασκευής έως τις 21:00 και το Σαββατοκύριακο (δίνοντας έμφαση στη Λαϊκή Αγορά και κατά τη διάρκεια εορτών και αργιών).

o   τοποθέτηση πινακίδων στους πεζοδρόμους.

o   εφαρμογή ωραρίου φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

 

25.     Καταρτίσαμε το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2011-2014 του Δήμου.

 

26.     Καταρτίσαμε ως οφείλαμε το ετήσιο σχέδιο δράσης του 2013.

Τί Προγραμματίζουμε:

   

1.      Εκτεταμένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο την καλύτερη  εξυπηρέτηση των πολιτών και τη δικτύωση των υπηρεσιών.

 

2.      Εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης σε όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου με στόχο τόσο την αυτοαξιολόγηση των υπηρεσιών μας όσο και την αξιολόγηση μας από τους πολίτες, και σκοπό την κατάρτιση συγκεκριμένου πλάνου βελτίωσης της λειτουργίας μας και των παρεχόμενων υπηρεσιών μας.

Εξωστρέφεια-Τουρισμός

 

  1. Δημιουργήσαμε το νέο λογότυπο του Δήμου Καρπενησίου.
  2. Αποδώσαμε μία σαφή τουριστική ταυτότητα στην περιοχή του Δήμου Καρπενησίου και δημιουργήσαμε εκ του μηδενός ένα συνολικό σχέδιο τουριστικής προβολής, το οποίο υλοποιούμε σταδιακά, μέσω μιας ξεκάθαρης καμπάνιας με τίτλο «Αυθεντικός Τόπος Ζωής».
  3. Δημιουργήσαμε τη νέα ιστοσελίδα του Δήμου. Φιλική προς τον χρήστη, με αμιγώς τουριστικό χαρακτήρα, στα πρότυπα αντίστοιχων πόλεων του εξωτερικού. 
  4. Έχουμε καταχωρήσει και συνεχίζουμε να καταχωρούμε καθημερινά τα καταλύματα της περιοχής μας στη νέα ιστοσελίδα του Δήμου Καρπενησίου.
  5. Δώσαμε έμφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνοντας  για τις δράσεις μας ένα ευρύτερο κοινό που δεν περιορίζεται στα όρια του Δήμου αλλά επεκτείνεται σε φίλους της περιοχής από όλο τον κόσμο. Ο Δήμος Καρπενησίου βρίσκεται στο Facebook, στο Twitter και έχει δικό του κανάλι στο Youtube.
  6. Εμμένοντας στη διαφάνεια, η Δημοτική Αρχή εισήγαγε την υπηρεσία ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων του  Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω Live Streaming από την ιστοσελίδα του Δήμου. 
  7. Μέσω του  Google Adwords, μιας πρωτότυπης υπηρεσίας ηλεκτρονικής διαφήμισης, ο Δήμος Καρπενησίου διαφημίζεται πλέον με πολύ χαμηλό κόστος, καθημερινά σε όλους τους χρήστες της μηχανής αναζήτησης της Google.
  8. Δημιουργήσαμε Γραφείο Τύπου, από την πρώτη κιόλας μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Ενημερώνουμε συνεχώς τους Δημότες μας μέσω των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Δήμο μας αλλά και για όλες τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Παράλληλα, θεωρώντας ότι η εξωστρέφεια για έναν κατεξοχήν τουριστικό Δήμο είναι επιτακτική, το Γραφείο Τύπου έρχεται σε επαφή με όλα τα Εθνικά ΜΜΕ, κάθε φορά που έχουμε μια σημαντική διοργάνωση αλλά και σε περιόδους που ενδείκνυνται για την προσέλκυση επισκεπτών.
  9. Αναζητήσαμε συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

·          Με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συμμετέχοντας στο «Εργαστήρι Πολιτικής», από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση, που εμπλέκει τους νέους στον εντοπισμό αλλά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το Δήμο μας.

·         Με το ΕΜΠ για την κατάθεση της πρότασης των Οικολογικών Πάρκων.

  1. Ξεκινήσαμε το θεσμό του Εθελοντή Δημότη, δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν σε διάφορες δράσεις του Δήμου μας (πολιτιστικές, κοινωνικές, αθλητικές κ.α.).
  2. Πετύχαμε την ένταξή  μας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ορεινών περιοχών Euromontana, μέσω του οποίου αναπτύσσουμε συνεργασία και  ανταλλάσσουμε βέλτιστες πρακτικές με περιοχές της Ευρώπης που διαθέτουν τις ίδιες γεωγραφικές ιδιομορφίες με εμάς.
  3. Αντιπροσωπεία του Δήμου επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκαν επαφές με ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες, ευρωπαϊκά δίκτυα, καθώς επίσης και εκπροσώπους και διοικητικούς υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και συμμετοχής του Δήμου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα.
  4. Ως Δήμαρχος Καρπενησίου βρέθηκα δύο φορές στην Αμερική, προσκεκλημένος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής το Βελούχι , ως κεντρικός ομιλητής των εκδηλώσεων, ζητώντας τη στήριξη των Ευρυτάνων της διασποράς αλλά και ενισχύοντας τους δεσμούς με την ομογένεια.
  5. Δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την ΑΛΑΚ, τον Ορειβατικό Σύλλογο και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης το νέο χάρτη του Δήμου Καρπενησίου, στα ελληνικά και αγγλικά. Ο χάρτης αυτός λειτουργεί σαν ένας μικρός τουριστικός οδηγός, συγκεντρώνοντας διαδρομές για πεζοπορία, ποδηλασία, 4Χ4 αλλά και τα σημαντικότερα ιστορικά, θρησκευτικά και φυσικά μνημεία της περιοχής.
  6. Δημιουργήσαμε ενημερωτικά φυλλάδια τουριστικού ενδιαφέροντος για το Δήμο Καρπενησίου σε Ελληνικά και Αγγλικά.
  7. Βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών και συγγραφής κειμένων, η έκδοση φυλλαδίου με τα σημαντικότερα μνημεία σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες .

 

  1. Βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών και συγγραφής κειμένων, η έκδοση φυλλαδίου με τα παραδοσιακά-τοπικά προϊόντα της περιοχής.

 

  1. Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο δημιουργήσαμε το περίπτερο πληροφοριών στην Κεντρική Πλατεία του Καρπενησίου.
  2. Έχουμε συμμετάσχει ήδη σε τρεις εκθέσεις, την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, την Πρώτη Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ελλάδα «NEXUS», αλλά και τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στην Ελλάδα, τη Philoxenia 2012.
  3. Συμμετείχαμε δύο φορές στη διεθνή έκθεση World Travel Market του Λονδίνου.
  4. Πραγματοποιήσαμε το πρώτο ταξίδι εξοικείωσης Βρετανών τουριστικών πρακτόρων στο Δήμο Καρπενησίου με απτά αποτελέσματα, μιας και τα πρώτα γκρουπ αναμένονται την άνοιξη, ενώ συνεχίζουμε τις επαφές με τη βρετανική αγορά και τον ΕΟΤ της Μ. Βρετανίας.
  5. Κάνουμε άνοιγμα στην αγορά της Ρωσίας. Βρισκόμαστε σε επαφή με το γραφείο του ΕΟΤ της Μόσχας και με διάφορες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην προώθηση και διαφήμιση τουριστικών επιχειρήσεων και προορισμών στη Ρωσία. Στόχος μας είναι να συμμετέχουμε στην έκθεση της Μόσχας τον Μάρτιο του 2013.

 

  1. Κάνουμε άνοιγμα στην αγορά του Ισραήλ. Είμαστε σε επαφή με τον ΕΟΤ του Ισραήλ και με τουριστικούς πράκτορες της χώρας. Συζητάμε και για επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου.
  2. Έχουμε έρθει σε επαφή και αποστείλαμε επιστολές και τουριστικό υλικό σε ελληνικά τουριστικά πρακτορεία, εταιρίες διοργάνωσης εκδηλώσεων, συνεδρίων και σχολικών εκδρομών.

 

  1. Πραγματοποιούμε και στηρίζουμε δράσεις που άμεσα ή έμμεσα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού όπως η Ημερίδα των Γενικών Γραμματέων των Δήμων όλης της Ελλάδας αλλά και πολλά άλλα συνέδρια και εκδηλώσεις (σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών, την Πανευρυτανική Ένωση, ιατρικούς συλλόγους, πανεπιστήμια κ.α.)
  2. Έχουν τοποθετηθεί στο σύνολο των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου ξύλινες πινακίδες που αναγράφουν τις επιχειρήσεις του κάθε χωριού.
  3. Αξιοποιούμε το δίκτυο μονοπατιών που κατασκευάσαμε και αυτό που πρόκειται να κατασκευαστεί αυτό το χρόνο, προκειμένου να ενισχύσουμε τον περιπατητικό τουρισμό.
  4. Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση διαφημιστικών αυτοκόλλητων του Δήμου Καρπενησίου στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ευρυτανίας.

 

  1. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία Μουσείο Βουνού, ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα.
  2. Δημιουργήσαμε τον Δασοβοτανικό Κήπο στο Κεφαλόβρυσο, σε συνεργασία με τον Αρκτούρο, την Αύρα και το ΤΕΙ.

Τι προγραμματίζουμε:

 

  1. Μετάφραση της ιστοσελίδας του Δήμου στα Αγγλικά.

 

  1. Αποστολή του newsletter του Δήμου Καρπενησίου.

 

 

Επενδύσεις-Επιχειρηματικότητα

 

  1. Υποβάλουμε στο πρόγραμμα JESSICA το Επενδυτικό Σχέδιο για τη σύνδεση της πόλης του Καρπενησίου με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, με τη χρήση τηλεκαμπίνας.
  2. Κάνουμε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα αξιοποίησης του Αθλητικού Κέντρου, με συνεχείς επαφές με τον υφυπουργό Αθλητισμού και το Υπουργείο Οικονομικών.
  3. Διατυπώσαμε σαφή και ολοκληρωμένη πρόταση για την ορθή διαχείριση και αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου.
  4. Κινήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης του Υδροηλεκτρικού Σταθμού του Μικρού Χωριού, το οποίο επιχειρούμε να λειτουργήσει μετά από 20 χρόνια αδράνειας.
  5. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες για την αξιοποίηση του εργοστασίου Φουρνά. Απαιτείτε νομοθετική ρύθμιση η οποία ευελπιστούμε να γίνει σχετικά σύντομα.

 

  1. Πραγματοποιούμε ημερίδες ενημέρωσης για δράσεις ιδιωτικής επιχειρηματικότητας (LEADER, ΕΣΠΑ, επενδυτικός νόμος, κλπ) σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Καρδίτσας, Τριχωνίδας και Αιτωλική.
  2. Δημιουργήσαμε γραφείο ενημέρωσης για την απασχόληση.
  3. Προχωρήσαμε σε αποχαρακτηρισμούς σχολείων.
  4. Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δημοτικά κτίρια.
  5. Νομιμοποιήσαμε το ξενοδοχείο Αντιγόνη στο Μεγάλο Χωριό και έτσι αυτό σήμερα επαναλειτουργεί.
  6. Διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς προβλήματα τις πλατείες.
  7. Διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς προβλήματα τους βοσκοτόπους.
  8. Επαναλειτουργήσαμε τον πεστροφογεννητικό σταθμό του Γαύρου.

 

Αγροτική Οικονομία

 

  1. Ξεκινούμε εκστρατεία ενημέρωσης για την ένταξη καταλυμάτων στο Πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό»
  2. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

·         για την παραχώρηση του κτιρίου του τεως ΚΕΓΕ

·         για τη δημιουργία «Πρότυπου σταθμού ορεινής οικονομίας» για Έρευνα & Καινοτομία που θα συνδράμει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

·         για τη συμμετοχή του Δήμου Καρπενησίου στη χαρτογράφηση του "Άτλαντα Παραδοσιακών Προϊόντων" που καταρτίζει το Υπουργείο και που θα προσδώσει νέα δυναμική στην ποιότητα αλλά και την εμπορική αξία των τοπικών μας προϊόντων.

·         για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων πιστοποίησης προϊόντων.

 

Κοινωνική Αλληλεγγύη- Πρόνοια

 

  1. Δημιουργήσαμε και παρέχουμε μέσω της δομής «Γεύματα Αγάπης» δωρεάν γεύματα σε συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Πρόκειται για καθημερινή σίτιση περίπου 60 ατόμων (30 δικαιούχοι εντάσσονται στα Γεύματα Αγάπης και 35 δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»).

 

  1. Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών δημοτών το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καρπενησίου, παρέχοντας δωρεάν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε 53 οικογένειες αλλά και σε πολλά έκτακτα περιστατικά.

 

  1. Συνυπολογίζοντας το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή μας, την ακριβή τιμή του πετρελαίου και γενικότερα την οικονομική δυσπραγία των καιρών θεωρήσαμε επιτακτική την ανάγκη, ο Δήμος Καρπενησίου να προβεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε διανομή καυσόξυλων και πετρελαίου, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό οικογένειες που έχουν ανάγκη.

 

  1. Δημιουργήσαμε τη δομή «Ρούχα και Παιχνίδια Αγάπης», στην οποία συλλέγονται και διανέμονται,  ρούχα και παιχνίδια, ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν. Η δομή λειτουργεί με τη βοήθεια των εθελοντών δημοτών.

 

  1. Διευρύνοντας την πρωτοβουλία για «προϊόντα χωρίς μεσάζοντες» που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και χωρίς να λειτουργεί ανταγωνιστικά  με τις τοπικές επιχειρήσεις και τους εμπόρους  της περιοχής μας, ο Δήμος Καρπενησίου έχει προβεί 3 φορές, σε προμήθεια αρκετών τόνων ελαιολάδου άριστης ποιότητας.

 

6.      Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε με την πολύτιμη στήριξη εθελοντών εκπαιδευτικών το «Κοινωνικό Φροντιστήριο» στο Δήμο μας που  έχει ως στόχο τη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οικογένειες των οποίων, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα συγκεκριμένα έξοδα.

 

7.      Μέσω της ΕΚΚΕΠΑΔΗΚ, λειτουργούν δέκα δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» τόσο στο Δήμο Καρπενησίου όσο και στο Δήμο Αγράφων. Εξασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους, μέσω της ορθότερης  διαχείρισής τους.

 

8.      Χωρίς επιχορήγηση από την ΕΕΤΑΑ, διατηρήσαμε το ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) θεωρώντας σημαντικό το έργο της δημιουργικής απογευματινής απασχόλησης των παιδιών και στηρίζοντας τις οικογένειες με εργαζόμενους γονείς.

 

9.      Εξασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

 

Και σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το προεδρείο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΚΕΠΑΔΗΚ για την άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει. 

 

Πολιτισμός- Αθλητισμός- Παιδεία

 

1.      Αναμορφώσαμε και αποκεντρώσαμε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά.

2.      Αναβαθμίσαμε τις Γιορτές Δάσους, διοργανώνοντας το καλοκαίρι, για περισσότερο από ένα μήνα εκδηλώσεις  πολιτισμού, γιορτές γαστρονομίας, εικαστικά δρώμενα, μεγάλες συναυλίες, παιδικές γιορτές, περιβαλλοντικές δράσεις, παραδοσιακά γλέντια κ.α. στο σύνολο των χωριών του Δήμου Καρπενησίου.

3.      Θεσπίσαμε του Φεστιβάλ Εν Όρεσι, ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που συνδυάζει τον πολιτισμό με το φυσικό περιβάλλον και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες του Δήμου Καρπενησίου (φύση-πολιτισμός).

4.      Αναβαθμίσαμε τις εκδηλώσεις «Απόκριες στο Καρπενήσι», όπου μετά από πολλά χρόνια το Καρπενήσι γιορτάζει μαζικά τις Απόκριες και μετατρέπεται σε ιδανικό προορισμό για τους επισκέπτες του.

5.      Αναβαθμίσαμε τις Γιορτές Χειμώνα με μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων εκδηλώσεων (όπως η Νύχτα των Ευχών, η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το μόνιμο εργαστήρι κατασκευών για παιδιά στην Κεντρική Πλατεία κ.α.), ενώ το Καρπενήσι υπήρξε και ο πρώτος δήμος στη Στερεά Ελλάδα που εγκατέστησε το 2011 παγοδρόμιο.

6.      Κρατάμε και ενισχύουμε τον χαρακτήρα των Εκδηλώσεων Μνήμης (με σημαντικούς ομιλητές τόσο στους Κορυσχάδες όσο και στη Δομνίστα).

7.      Δίνουμε έμφαση στις γιορτές γαστρονομίας με στόχο την προώθηση των παραδοσιακών-τοπικών προϊόντων (Γιορτή Τσίπουρου, Γιορτή Κάστανου, Γιορτές Πίτας, Γιορτή Πέστροφας, Γιορτή Μούρου).

8.      Θεσμοθετήσαμε το Τουρνουά Μπάσκετ με τη συμμετοχή πάνω από150 αθλητών και μεγάλη απήχηση στους δημότες.

9.      Προχωρήσαμε και προχωράμε σε πολλές συνδιοργανώσεις με συλλόγους και φορείς, όπως:

·         με την ΑΛΑΚ  (πχ  1ου Ασφάλτινου Ράλλυ Σπρίντ Καρπενησίου).

·         με το ΤΕΙ Δασοπονίας (πχ ημερίδας με θέμα «Η Οργή της Φύσης»).

·         με το Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο –Χορωδία Καρπενησίου Antonio Vivaldi  (πχ  Διεθνή Χορωδιακά Φεστιβάλ Καρπενησίου και Διεθνείς Διαγωνισμοί Χορωδιών).

·         με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου (πχ Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών).

·         με το σύνολο των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (όπως ο Σύλλογος Γυναικών Ευρυτανίας, ο Σύλλογος Γυναικών Φουρνά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Αναγέννηση, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Δομνίστας,  ο Ορειβατικός Σύλλογος, πολιτιστικοί σύλλογοι από το σύνολο των χωριών του Δήμου Καρπενησίου και πολλοί άλλοι).

·         με φορείς εκτός Ευρυτανίας (πχ. Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ΣΚΑΙ κτλ).

10.  Δημιουργήσαμε το θεσμό του Μικρού Πανεπιστημίου, με δράσεις άτυπης και μη τυπικής μάθησης, όπως σεμινάρια, διαλέξεις, συζητήσεις κ.α. για όλους τους κατοίκους του τόπου μας.

11.  Φιλοξενήσαμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας δρόμου, Διεθνείς Αγώνες Handball και αγώνες κατάβασης αλπικού Σκι, δημιουργώντας τις βάσεις για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων και Ομοσπονδιών.

12.  Σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας τον ερχόμενο Ιούλιο.

13.  Οργανώσαμε σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό (με πιστοποίηση στους συμμετέχοντες).

14.  Καταθέσαμε πρόταση για ένταξη και υλοποίηση των προγραμμάτων Δια βίου Μάθησης του Υπ. Παιδείας.

15.  Καταθέσαμε προτάσεις  και ήδη έχουμε υλοποιήσει δύο περιόδους προγραμμάτων Άθλησης για Όλους.

16.  Τοποθετήσαμε 500 καθίσματα στο ΔΑΚ (Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου).

17.  Τοποθετήσαμε πυλώνες φωτισμού στο στάδιο του ΔΑΚ, με αποτέλεσμα να προπονούνται όλες οι ομάδες του Δήμου Καρπενησίου αλλά και των Αγράφων και να μπορούν να κάνουν χρήση αυτού και όλοι οι δημότες μας.

18.  Στεγανοποιήσαμε τη στέγη του ΔΑΚ και τοποθετήσαμε σε αυτή φωτοβολταϊκό σύστημα.

19.   Αποκαταστήσαμε  τη σπασμένη υδρορροή του κεντρικού κτιρίου του Αθλητικού Κέντρου,  η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του παρκέ του μεγάλου εσωτερικού γηπέδου.

20.  Περισώσαμε όσα έπιπλα και εξοπλισμό ήταν δυνατό από τους εσωτερικούς χώρους του Αθλητικού Κέντρου, οι οποίοι έχουν πλημμυρίσει, λόγω της σπασμένης υδρορροής.

21.  Αποκαταστήσαμε πλήρως όλη τη διαρροή νερού που υπήρχε στο δίκτυο του Αθλητικού Κέντρου με αποτέλεσμα να χάνονται 110 με 140 τόνοι νερό την ημέρα.

22.  Αποκαταστήσαμε όσες ηλεκτροβάνες παρουσίαζαν σημαντικά προβλήματα, λόγω ελλιπούς συντήρησης και αλλάξαμε τις αντλίες των γηπέδων του Αθλητικού Κέντρου.

23.  Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, καθαρίστηκαν τμήματα του Αθλητικού Κέντρου που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ και ανοίξαμε το μονοπάτι πίσω από το ποτάμι το οποίο δε φαινόταν ότι υπάρχει καν. Κάθε χρόνο προβαίνουμε σε καθαρισμό  και περιποίηση όλων των χώρων πρασίνου ανεξαιρέτως.

24.  Διατηρήσαμε, σε περίοδο κρίσης τον αριθμό των ομάδων που προετοιμάζονται στην περιοχή μας, ρίχνοντας τις τιμές χρήσης των χώρων άθλησης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

25.  Καταφέραμε να εξοικονομήσουμε περίπου 70.000 λίτρα πετρελαίου από το κολυμβητήριο.

26.  Αντικαταστήσαμε τα φίλτρα άμμου στο κολυμβητήριο, τα οποία δεν είχαν αλλαχθεί ποτέ στα τόσο χρόνια λειτουργίας του.

27.  Αλλάξαμε το νερό της πισίνας του κολυμβητηρίου, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, δίνοντας τη δέουσα σημασία στην υγεία των παιδιών που κολυμπάνε.

28.  Δημοπρατήσαμε το κυλικείο του Συνεδριακού Κέντρου.

Και για όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το προεδρείο και τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΠΑΔΗΚ για την άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει. 

 

Οικονομικά Δήμου Καρπενησίου

 

1.    Καταρτίσαμε προϋπολογισμό από μηδενική βάση,  με βάση εισπραχθέντα και  πληρωθέντα ποσά ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

2.    Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας, με σφιχτή διαχείριση με στόχο να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Δήμου. Αποτέλεσμα της διαχείρισης αυτής είναι η ισχυρή οικονομική θέση του δήμου σε αντίθεση με τα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αρκετοί δήμοι σε όλη την επικράτεια.

 

3.    Δημιουργήσαμε μεγάλα αποθεματικά καθόλη τη διάρκεια της θητείας για αντιμετώπιση έλλειψης ρευστότητας και εκτάκτων αναγκών.

 

4.    Διατηρήσαμε υψηλά χρηματικά υπόλοιπα παρότι η μείωση των πόρων από ΚΑΠ-ΣΑΤΑ ανέρχεται στο 48%.

 

5.    Βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση ενός προγράμματος ταμειακών ροών που θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα στο δήμο ελέγχοντας τόσο τις εισροές όσο και τις εκροές χρημάτων.

 

6.    Εξορθολογήσαμε τα δημοτικά τέλη. Έτσι ώστε να εξαλείψουμε το φαινόμενο των δημοτικών ενοτήτων 2 ταχυτήτων. Μειώσαμε τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 2% σε σχέση με το 2010.Μειώσαμε τα τέλη ύδρευσης κατά 10%.

 

7.    Προβαίνουμε σε έλεγχο των τετραγωνικών ηλεκτροδοτούμενων χώρων με ετήσιο όφελος για το δήμο 50.000€. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

8.    Αξιοποιήσαμε τα χρηματικά διαθέσιμα από την πρώτη στιγμή. Το 2010 οι τόκοι που εισπράξαμε από τις τράπεζες ήταν 130.191€  με χρηματικό υπόλοιπο όλων των δήμων 6.497.518€ (απόδοση 2%) το 2012 εισπράξαμε από τόκους 169.723€ με αντίστοιχο  χρηματικό υπόλοιπο 3.473.585 (απόδοση 5%).

 

9.    Με την κατάργηση και ενσωμάτωση στο δήμο της ΔΕΥΑΚ, αναλάβαμε όλα τα χρέη, που ανέρχονταν περίπου στο 1.300.000€. Με την ενσωμάτωση επιτύχαμε μείωση του κόστους της υπηρεσίας ύδρευσης κατά 180.000 € ετησίως.

 

10. Προβήκαμε στην μετάπτωση – συγχώνευση  των οικονομικών δεδομένων των προγραμμάτων όλων των πρώην Δήμων, σύμφωνα με τον Καλλικράτη.

 

11. Προβήκαμε στην απογραφή έναρξης και την κατάρτιση ισολογισμού έναρξης.

 

12. Προβήκαμε στην αναδιοργάνωση του τμήματος εσόδων και δημιουργήσαμε ενιαία

βάση των υπόχρεων προς τον Δήμο.

 

13. Βεβαιώνουμε ολες τις απαιτήσεις του Δήμου από τα προηγούμενα χρόνια.

 

14. Προβαίνουμε σε ρύθμιση και αποπληρωμή υποχρεώσεων προς ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία (Πρόστιμα εφορίας, πρόστιμα ΙΚΑ, οφειλές ΤΣΜΕΔΕ, ΙΚΑ, ΔΟΥ τις ΔΕΥΑΚ) ύψους  409.991€. Απομένουν να αποπληρωθούν άλλα  197.990€.

 

15. Προβαίνουμε στη ρύθμιση και επιμήκυνση δανείων με ετήσιο κέρδος 180.000€ για   τα επόμενα 2 χρόνια.

 

16. Μειώνουμε τις υποχρεώσεις παλαιότερων ετών από 1.482.333€ που μεταφέρθηκαν στο Δήμο το 1/1/2011, σε 638.559€ το 2013, μία μείωση της τάξης του 57%, αποδεικνύοντας έμπρακτα την πρόθεση μας για τακτοποίηση των παλαιών οφειλών.

 

17. Μειώνουμε το κόστος λειτουργίας του Δήμου κατά 19%. Το 2010, οι 6 δήμοι είχαν κόστος λειτουργίας 9.825.310€, χωρίς τις μεταφερόμενες υπηρεσίες και αρμοδιότητες που έχει σήμερα ο δήμος.(Πολεοδομία, Πρόνοια, Μαθητική Εστία, σχολικοί φύλακες -καθαρίστριες). Ο προϋπολογισμός για το 2013 είναι στα 9.772.277€, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των δομών αυτών. Το κόστος αυτών ανέρχεται περίπου στο 1.960.000€.

 

Καθημερινότητα

 

1.         Επεκτείναμε την ανακύκλωση, με την προμήθεια και τοποθέτηση περισσότερων κάδων και ξεκινάμε άμεσα συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης.

 

2.         Εκσυγχρονίσαμε τον στόλο των εκχιονιστικών οχημάτων (προσθήκη λάμας, αλατιέρας σε αγροτικά αυτοκίνητα).

 

3.         Ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στην αντιμετώπιση δύσκολων καιρικών συνθηκών τόσο τον βαρύ χειμώνα του 2011-2012 αλλά και φέτος, οργανώνοντας δίκτυο μηχανημάτων και χειριστών ανά Δημοτική Ενότητα, και αναπτύσσοντας ένα σαφές σχέδιο δράσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με κύριο στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους των μισθωμένων μηχανημάτων και την βέλτιστη αξιοποίηση του στόλου των οχημάτων του Δήμου.

 

4.         Εγκαταστήσαμε σύγχρονο σύστημα επικοινωνιών με ασυρμάτους για την ταυτόχρονη διαχείριση όλων των εμπλεκομένων της πολιτικής προστασίας.

 

5.         Λύσαμε το ζήτημα αποκομιδής των απορριμμάτων σε όλα τα χωριά, με ιδία μέσα αλλά και εργολάβους.

 

6.         Αναδιοργανώσαμε την αστική συγκοινωνία, επεκτείνοντας το δρομολόγιό της, δημιουργώντας στάσεις και τοποθετώντας πινακίδες, για την εύρυθμη λειτουργία της και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.

 

7.         Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, λειτουργήσαμε δωρεών δημοτική συγκοινωνία, συνδέοντας όλες τις Δημοτικές μας ενότητες με το Καρπενήσι.

 

8.         Δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε τη Γραμμή του Δημότη, για την καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών.

 

 

 

Αγαπητοί Δημότες,

 

Προφανώς και υπήρξαν αστοχίες, δε διεκδικούμε το αλάθητο. Μόνο όποιος δε δουλεύει δεν κάνει λάθη.  Οφείλουμε να κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Πολλές φορές παρασυρθήκαμε από την ταχύτητα και το πάθος για το παραπάνω, για το καλύτερο, για το περισσότερο. Κάποιες φορές ασχοληθήκαμε με τα «μεγάλα» εις βάρος των «μικρών.»  Κάθε χρόνος που περνάει όμως, γινόμαστε καλύτεροι, αποφεύγουμε λάθη του παρελθόντος, αποκτάμε εμπειρίες, μαθαίνουμε καλύτερα και σε βάθος τη δημόσια διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχθρός τους καλού είναι πάντα το καλύτερο. Και αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε καθημερινά. Προσωπικά, αυτή η συνεχής προσπάθεια που καταβάλουμε να βελτιωθούμε δεν με ενοχλεί. Αλλοίμονο. Όταν πάψουμε να προοδεύουμε, θα ξέρετε πως έφτασε η ώρα να μας στείλετε σπίτια μας.  

 

Στόχος μας είναι ο Δήμος Καρπενησίου να αποτελέσει ένα Δήμο Πρότυπο για την Ελλάδα. Είναι σημαντικό πως το έργο μας αναγνωρίζεται πανελλαδικά. Θέλουμε ένα Δήμο που κρατά τα παιδιά του στον τόπο τους, προσφέροντας ευκαιρίες και διεξόδους στους νέους ανθρώπους. Που δημιουργεί ισόρροπη ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου αλλά και σε όλα τα χωριά μας. Δε σταματάμε όμως εδώ. Υπάρχει ένα ολόκληρο αναπτυξιακό πρόγραμμα που σταδιακά αλλά άμεσα υλοποιούμε. Είχαμε μείνει πολύ πίσω, και για αυτό και θέλουμε ακόμα πολλή δουλειά. Ο πήχης είναι ψηλά, οι φιλοδοξίες μας πολλές, για να φτάσουμε –επιτέλους – στο Καρπενήσι που μας αξίζει.

 

Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, ανηφορικός και ολισθηρός. Μόνοι μας δύναμη είναι η στήριξη όλων των δημοτών. Η ενότητα όλων μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Εγωισμοί δε χωράνε. Η Ευρυτανία πλήρωσε πολύ ακριβά τη διχόνοια και το διχασμό. Ελπίζουμε σε ένα νέο κλίμα συναίνεσης, πέρα και πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες και  προσωπικές στρατηγικές.

 

Οι καιροί το επιβάλλουν και η Ευρυτανία το έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.

 

Συνεχίζουμε...

 

Με εκτίμηση,

 

Κώστας Μπακογιάννης,

Δήμαρχος Καρπενησίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου